Final Programme

 

15 May, Thursday
  Arrival of all delegations
You do not need to worry about the way from the airport to the hotels. The distance from the airport to the hotels is rather short, but right after the arrival you will be divided you into small groups and accompanied to our coaches (minibuses) that will take you directly to your hotel. Our group of volunteers will be waiting at the airport to provide you with all the needed information.
 
 
Check in at the hotels (registration at IPO)
Grata Hotel (9/25 Vytenio Street) for teachers
and
Corner Hotel (16 T. Ševčenkos Street) for students.

 
2 pm – 3 pm
(1 hour)
 
Lunch at the hotels
Grata Hotel (9/25 Vytenio Street) for teachers
and
Corner Hotel (16 T. Ševčenkos Street) for students.

 
4 pm – 6 pm
(2 hours)
 
Steering Board and International committee meeting
Lithuanian University of Educational Sciences (LEU), 31 T. Ševčenkos Street.
Room A3, chair: Prof. J. Baranova.
(all the delegation leaders and teachers are invited)
(Teachers)
Volunteers will escort the teachers from Grata Hotel to the university.
4 pm – 6 pm
(2 hours)
 
Welcome tour around Vilnius Old Town (on foot)
Meeting point at Corner Hotel 16 T. Ševčenkos Street
(Students)
Volunteers will escort students to the final destination
 
6:30 pm – 6:45 pm
(15 min)
 
Bus trip to The Vilnius Town Hall
Departure point at Grata Hotel 9/25 Vytenio Street
(Teachers)
 
6:45 pm – 7 pm
(10 min)
 
Volunteers will escort students to the town hall.
Photo session in front of The Town Hall
31 Didžioji Street
(All delegations)
 
7 pm – 10 pm
(3 hours)
 
Official Opening Ceremony of IPO 2014 at the Town Hall of Vilnius
(31 Didžioji Street)
(Teachers, students, guests)
IPO 2014 delegations, FISP, the Organizing Committee, reporters, volunteers, photographers and other guests.
 
A welcome speech of the Lithuanian Minister of Education and Science, IPO 2014 President, the Mayor of Vilnius, The President of Lithuanian Philosophy Teachers Association, FISP representative. Presentation of all delegations.
 
10 pm
 
Departure to the hotels
Grata Hotel (9/25 Vytenio Street) for teachers
and
Corner Hotel (16 T. Ševčenkos Street) for students)

(Teachers, students)
 
   
16 May, Friday
8:30 am – 9 am
(30 min)
 
Breakfast at the hotels
Grata Hotel (9/25 Vytenio Street) for teachers
and
Corner Hotel (16 T. Ševčenkos Street) for students.

(Teachers, students)
 
9 am – 9:15 am
(15 min)
 
Walk to the university (by foot)
Lithuanian University of Educational Sciences (LEU) 31 T. Ševčenkos Street
(Students)
 
9:30 am -1:30 pm
(4 hours)
 
Essay writing
Lithuanian University of Educational Sciences (LEU) 31 T. Ševčenkos Street
The third floor rooms (Students)
 
9 am – 9:45 am
(45 min)
 
Bus trip to Trakai
Departure point at Grata Hotel 9/25 Vytenio Street
(Teachers)
 
10 am – 1 pm
(3 hours)
 
Excursion in Trakai
Trakai Castle, Galvės lake, etc.
(Teachers)
 
1 pm – 1:45 pm
(45 min)
 
Lunch time in restaurant “Trasalis“, Trakai
26 Gedimino Street
(Teachers)
 
1:45 pm – 2:30 pm
(45 min)
 
Departure to Vilnius
To Grata Hotel 9/25 Vytenio Street
(Teachers)
 
3 pm – 3:45 pm
(45 min)
 
Bus trip to Trakai
Departure point at Corner Hotel 16 T. Ševčenkos Street
(Students)
 
4 pm – 6 pm
(2 hours)
 
Excursion in Trakai
Trakai Castle, Galvės lake, etc
(Students)
 
(3 pm – 6:30 pm)
(3 hours 30 min)
 
Essay evaluation
In Lithuanian University of Educational science (LEU)
31 T. Ševčenkos Street,
(Teachers)
Coffee break included
 
6:15 pm – 7 pm
(45 min)
 
Dinner in restaurant “Trasalis” in Trakai
26 Gedimino Street
(Students)
 
7 pm – 9 pm
(2 hours)
 
Theater Group “Open Circle” + DJ
In “Trasalis” (Trakai) 26 Gedimino Street
(Students)
 
7pm – 7:45 pm
(45 min)
 
Dinner
At Grata Hotel 9/25 Vytenio Street
(Teachers)
 
8 pm – 9 pm
(1 hour)
 
Concert of The Folk Song and Dance Ensemble “Šviesa” of Lithuanian University of Educational Sciences.
In Lithuanian University of Educational Sciences (LEU)
31 T. Ševčenkos Street)
(Teachers)
 
9: 15 pm
 
Return to the hotel (on foot)
Grata Hotel 9/25 Vytenio Street
(Teachers)
 
9 pm – 10 pm
(1 hour)
 
Departure to Vilnius
Corner Hotel 16 T. Ševčenkos Street
(Students)
 
   
17 May, Saturday
8 am – 8:45 am
(45 min)
 
Breakfast at the hotels
Grata Hotel (9/25 Vytenio Street) for teachers
and
Corner Hotel (16
T. Ševčenkos Street) for students.
(Teachers, students)
 
8:45 am – 9 am
(15 min)
 
Walk to the university
Lithuanian University of Educational Sciences (LEU) 31 T. Ševčenkos Street
(Teachers, students)
 
9 am – 10:30 am
(1 hour 30 min)
 
Emmanuel Levinas’ Return to Lithuania
Dr. Jolanta Saldukaitytė
 
Arvydas Šliogeris – the Authentic Philosopher of Lithuania
Associate Prof. Laura Junutytė
 
The Main Paradigms of Lithuanian Philosphy
Dr. Augustinas Dainys
 
Philosophy in Lithuanian schools
Doc. Lilija Duoblienė
 
11 am – 13:45 pm
(2 hours 30 min)
Excursion  to Vilnius University, the Old Town, museums, etc. (on foot)
(Teachers, students)
 
2 pm – 3 pm
(1 hour)
 
Lunch in “Artis” hotel
11/23 Liejyklos Street
(Teachers, students, volunteers)
 
3:30 pm – 4:30 pm
(1 hour)
 
Lecture “What Does it Mean - to be Nihilist?
Prof. Rita Šerpytytė
Director of Centre for Religious Studies and Research Faculty of Philosophy, Vilnius University
(Teachers)
 
3:30 pm – 4:30 pm
(1 hour)
 
Cinema and Philosophy
Prof. Kristupas Sabolius
Faculty of Philosophy, Vilnius University. 9/1 Universiteto Street (Near Presidency square)
(Students)
 
4:30 pm – 6:00 pm Free time: walking around in Old Town (Street Musican Day)
(Teachers, students)
 
6 pm – 7 pm
(1 hour)
 
Departure to Entertainment and Recreation Centre “Belmontas”
17 Belmonto Street
Departure from Maironis street near Tymo bazaar, Meeting at the square near St. Anne and Bernardinai Church
(Teachers, students)
 
6:30 pm – 7 pm
(30 min)
 
Leisure time in Belmontas park
(Teachers, students)
 
7 pm – 9:30 pm
(2 hours 30 min)
 
Dinner at Entertainment and Recreation Centre “Belmontas”
17 Belmonto Street
Live music
(Teachers, students)
 
   
18 May, Sunday
8:30 am – 9:30 am
(1 hour)
 
Breakfast at the hotels
Grata Hotel (9/25 Vytenio Street) for teachers
and
Corner Hotel (16 T. Ševčenkos Street) for students.

(Teachers, students)
 
Checking out from the hotels
 
10:10 am – 10:45 am
(30 min)
 
Departure to Lithuanian Academy of Sciences (by bus)
3 Gediminas Street
(Teachers, students)
 
11:00 am – 12:00 pm
(15 min)
 
IPO 2014 Closing Ceremony. Announcement of the results and award ceremony at Lithuanian Academy of Sciences
FISP President, Lithuanian Academy of Sciences President Razumas, IPO 2014 President and Honorary President, the Organizing Committee and FISP Committee, Roctor of thr Lithuanian University of Educational Sciences
 
12:00 pm – 12:15 pm
(15 min)
 
Departure to “Artis” hotel (on foot)
11/23 Liejyklos Street
(Teachers, students, guests)
 
12:30 pm – 13:30 pm
(1 hour)
Lunch at “Artis” hotel
11/23 Liejyklos Street
(Teachers, students, guests)
 
13:30 pm – 13:45 pm
(30 min)
Departure to hotels from Liejyklos Street/ Vilniaus Street car-park (by bus)
 
  DEPARTURE